© 2017 by Mariska Zwaans.        Proudly created with Wix.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon

January 30, 2017

Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Puberteit en autisme

January 30, 2017

Wat is pubergedrag en wat is autisme in relatie tot de puberteit?

 

Wat zijn handvatten voor jou als ouder/verzorger om samen door de puberteit heen te komen?

 

Er zijn 3 fases van puberteit.

In de eerste fase hangt een kind nog tussen 'het kind zijn' en 'het naar volwassen worden'.

Er zijn bepaalde verwachtingen van het kind wanneer het op een bepaalde leeftijd komt, maar het kind wil ook nog lekker kunnen spelen en lekker kunnen kroelen. Meestal komen er in deze tijd een hoop veranderingen te weeg, zoals een nieuwe school uitzoeken, het vervoer naar de school, veranderd dit of blijft dit hetzelfde, een andere manier van les krijgen zoals per uur naar een ander klaslokaal en een andere leraar voor je neus. De veiligheid van de basisschool valt weg en je komt in de grote mensen wereld terecht. Hij moet leren op eigen benen te gaan staan en zelfstandiger te worden.

In de tweede fase gaat hij zich steeds meer afzetten tegen de ouder/verzorger. Hij gaat steeds meer buitenshuis leven of trekt zich juist steeds meer terug in zijn eigen kamer met vaak een computer in handbereik. In deze fase wordt een kind ook steeds vaker boos om de kleinste dingetjes.

En in de derde fase komt de identiteitsverandering op gang. Hij krijgt steeds meer een eigen mening wat betreft kledingkeuze, hij gaat grenzen overschrijden; tot hoever kan hij gaan en dan soms net even over het randje heen.

Tijdens al deze fases zijn er ook nog de lichamelijke veranderingen die steeds meer plaatsvinden.

 

Bij kinderen/pubers met autisme gaat het allemaal net even wat anders.

Ze hebben tijdens deze fases net even wat meer begeleiding, begeleiding en duidelijkheid nodig.

Alle pubers krijgen de fase van afzetten tegen volwassenen, dit is het zogenoemde

'losmakingsproces'.

Bij het puberbrein is het een wirwar van draadjes in de hersenen die allemaal weer een eigen plekje moeten krijgen, houd dit als ouder/verzorger altijd voor ogen.

 

Een puber heeft een rolmodel nodig tegen wie ze op kunnen kijken, iemand in zijn omgeving die de lijntjes strak houdt; duidelijk,gestructureerd en consequent.

Naast de hormonale schommelingen in zijn lijf heeft een puber met autisme meer last van overprikkeling waardoor het allemaal net even wat lastiger en frustrerender is.

 

Ook lichamelijk verandert er veel voor de puber. Voor de puber met autisme kan dit mogelijk erg beangstigend zijn. Bereid je puber dus op tijd voor op alle veranderingen die bij een puber kunnen komen. Maak het luchtig en zet er niet te veel druk op.

De moeilijkste veranderingen voor een puber met autisme hebben vaak te maken met de sociale factor. De communicatie tussen leeftijdsgenoten is steeds meer non-verbaal. Een puber met autisme begrijpt deze non-verbale communicatie vaak niet en zo missen ze vaak de vaak zo belangrijke boodschappen onderling.

Probeer als ouder vaak duidelijk te communiceren met je kind en de vertalen voor hem op het moment dat de puber het niet meer begrijpt.

 

In de puberteit zijn leeftijdsgenootjes vaak de belangrijkste personen in hun leven. Ze vergelijken zichzelf en houden elkaar een spiegel voor.. Hierdoor wordt een bepaald gedrag wel of niet geaccepteerd. Juist door de ontwikkeling leren ze een eigen menig vormen en is heel belangrijk dat ze dit doormaken. Bij pubers met autisme werkt dit anders, ze hebben minder contact met leeftijdsgenootjes waaraan ze zich kunnen spiegelen. De puber sluit zich ook vaker af van leeftijdsgenootjes en van de prikkels en kunnen hierdoor juist in een bepaald isolement raken waardoor depressiviteit op de loer ligt.

Het is dus juist heel belangrijk dat een kind dit proces wel doormaakt, dit kun je zelf doen door het goede voorbeeld te geven, vertellen wat jij ergens van vindt. Vraag hem om zijn mening te ventileren bij bepaalde dingen die zich voordoen. Ze krijgen hierdoor steeds meer vertrouwen in hunzelf.

 

Ook begint de seksuele ontwikkeling begint op gang te komen, er komen verkeringen, vriendschappen en seksuele relaties te ontstaan. Breng je kind tijdig op de hoogte van zijn ontwikkelingen en die van het andere geslacht. Ook belangrijk is wat je kunt doen om veilig te kunnen groeien in deze ontwikkelingen.

 

Er kunnen ook vaak stemmingswisselingen voor komen bij de puber. Dit komt doordat de hersenen bezig zijn nieuwe verbindingen, die draadjes in de hersenen, te maken. Dit vergt veel energie plus de extra hormonen die vrij komen.

Het zal altijd lastig zijn om bij pubers met autisme het verschil tussen puberteit en overprikkeling te zien. Blijf duidelijk en consequent. Vertel hem wat er van hem verwacht wordt en benoem zijn gevoel en emoties. Voorbeeld: ik zie dat je in oranje zit (stoplicht). Wat ga je daaraan doen?

Probeer discussies te voorkomen.

 

Als laatst: probeer in alles te blijven communiceren met je puber; vraag om zijn mening en ideeën, licht jouw mening toe, blijf duidelijk en consequent en blijf open en in verbinding!

Zo blijf jij betrouwbaar en de veilige haven voor je puberkind.

En vooral: geniet van je kind op de weg naar volwassenheid!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square